Čeká nás větší změna, než si myslíme

Během následujících pár let, začnou přibývat další a další dodgeballové kluby. To bude mít za následek organizační, herní i lidské změny, které zásadním způsobem ovlivní současné i nové hráčky, hráče a kluby.

Jak přesně? A jak se na to můžeme připravit?

Organizační a herní změny

Zvýšení počtu klubů nebude znamenat jen to, že bude po celé republice více míst k trénování a že se odehraje více soutěžních zápasů. Bude to znamenat i změnu v tom, co všechno budeme moct dělat a co bude potřeba dělat, abychom si vyšší počet klubů udrželi.

Příklad

Kdyby existoval jen jeden dodgeballový tým, nemohl by dělat nic jiného než trénovat. Pokud by se počet týmů zdvojnásobil, tedy by existovaly dva týmy, situace by se změnila. Najednou by začalo být možné nejen trénování na dvou místech, ale taky hraní soutěžních zápasů. Pokud přibude další dvojnásobek týmů, situace se opět změní. Nejen, že bude možné trénovat na více místech a hrát ještě více zápasů, ale začne být možné hrát i malé turnaje.

S přibývajícími kluby rostou možnosti zhruba nějak takto:

Trénink -> Soutěžní zápasy

Soutěžní zápasy -> Malé turnaje

Malé turnaje -> Lokální ligy (Současný stav ČAD)

Lokální ligy -> Celorepubliková liga (Další krok ČAD?)

Celorepubliková liga -> Systém celorepublikových lig

Se 4 týmy nemusíme řešit, kdo pojede na turnaj. Můžou jet všichni. S 8 týmy plus mínus rovnoměrně rozmístěnými po celé ČR nemusíme řešit, kdo bude hrát lokální ligu. Vzniknou dvě plus finálový turnaj a je to.

V současné době na dveře klepe otázka celorepublikové ligy a my bychom měli řešit, jakým způsobem se k tomuto stavu dopracujeme, protože nebude stačit prostě jen zvětšit tělocvičnu a zůstat u třech turnajů jako v případě lokálních lig.

S přibývajícím počtem klubů a hráčů se navíc začnou objevovat otázky, jestli budou na každé výroční schůzi všichni členové ČAD. Jestli bude takové hlasování únosné a odkdy bude lepší postupovat systémem delegátů. Jak delegáty spravedlivě určovat. Jakým způsobem komunikovat, aby nebyla členská schůze zahlcená. Jak budeme školit nové týmy, aby hrály tak, jak se hrát má. A mnoho dalších.

Lidské změny

Organizační a herní změny by nebyly až tak problematické, kdyby nezačalo docházet i k lidským změnám. Jenže ono k nim začne na 100% docházet. Proč?

My jako lidi nemáme neomezenou kapacitu toho, kolik lidí můžeme znát. V sociologii existuje tzv. Dunbarovo číslo. Je to 150 lidí, což je přibližný počet lidí, se kterými jsme schopni udržet sociální vazby. Víme, jak se člověk jmenuje, kdo je jeho partner, jestli má děti, kde pracuje, co ho baví. Jakmile toto číslo v našem životě přesáhneme, někdo jiný se z našeho života začne vytrácet. My máme přibližně 100 registrovaných hráčů plus osobní životy, takže se v současné době pohybujeme lehce za hranou tohoto čísla. Všichni se plus mínus známe, i když nikdo nezná úplně všechny.

S přibývajícím počtem hráčů a hráček tedy neporoste množství známých, které známe. Poroste množství lidí, které vůbec nebo skoro vůbec neznáme a zůstaneme si blízcí převážně ti, kteří se známe několik let „od začátku“.

A to je pro každou skupinu lidí velmi složitá situace. Sám jsem ji zažil ve firmě, která se během dvou let rozrostla z 85 zaměstnanců na 150. Přirozenou reakcí na takový vývoj je rozmrzelost lidí, kteří zažili začátky a začnou se objevovat výroky jako:
„Ty jo, já už tu nikoho neznám.“
„Už to není, co to bývalo.“
„Ti mladí si nějak moc vyskakujou.“

Volba je na nás

V současné době máme přesně dvě možnosti.

Pokud necháme věci plynout bez hlubšího přemýšlení a důkladných příprav, nějak nakonec dopadnou. Snad dobře. Rozhodně to ale přinese obrovské množství stresu, emocí, konfliktů a změn, které „nikdo nečekal“ a které se budou vyvíjet za pochodu. Navíc za to jako členská schůze s největší pravděpodobností slízneme kritiku, protože by všechno mohlo být připraveno lépe.

Druhou možností je, že se na tu změnu připravíme. Přijmeme odpovědnost za změnu, zavážeme se k té odpovědnosti ostatním, rozdělíme si úkoly, nastavíme procesy a budeme průběžně plnit své povinnosti, což nám umožní přivítat budoucnost a budoucí hráče a hráčky s otevřenou náručí, v mnohem větší pohodě a s mnohem větším důrazem na sportovní stránku.

Vize 2022

Právě proto teď jako Rada ČAD neustále dokola mluvíme o Vizi 2022. Během dvou až tří let nás čeká z pohledu řízení celého sportu zatím největší změna právě proto, že přesáhneme Dunbarovo číslo. Budeme muset jednat s lidmi, se kterými se moc neznáme, a pokud budeme věci řešit za pochodu a kamarádsky, s největší pravděpodobností budou vznikat pocity nespravedlnosti a podezření z „kamarádíčkování“. Pokud se tomu chceme vyhnout a udržet ČAD v relativně bezproblémovém chodu, budou potřeba dobře nastavená pravidla a systém.

A právě na to bychom se měli připravit. První důležitý krok směrem do budoucnosti jsme udělali v oblasti reprezentace. Máme schopné, samostatné a motivované lidi (Kaču, Špáču a Petera), na které se můžeme spolehnout, a přesně v tomto duchu jej musíme udělat i v dalších oblastech.

Jenže bez Tebe to nepůjde. Pokud nás nebude více než současných 10-15 lidí, začneme plýtvat potenciálem ČAD, protože organizačně nebudeme schopni dostatečně zajistit chod a rozvoj spolku ani dostatečnou podporu novým týmům, hráčům a hráčkám, což dost pravděpodobně povede k jejich odchodu.

Je to na Tobě

Možná si říkáš, že tady maluju černý scénář. Jenže ze svých pracovních zkušeností jsem se naučil jednu věc. Krize se stává krizí proto, že se věci “ z ničeho nic“ rozsypou vlivem špatné přípravy a rozsypou se ve velkém. Pravda, občas krizi nejde předvídat a tedy se na ni nejde ani připravit. Ale na budoucnost ČAD se připravit dá, a pokud to neuděláme, budeme se držet za hlavu, proč jsme něco neudělali předem.

Nemusíme se ale na to dívat jen negativně. Každá krize v sobě totiž skrývá příležitost. A ta příležitost spočívá v tom, že máš zatím největší možnost, jak svým dílem přispět do fungování ČAD a tím ovlivnit jeho směřování.

Představ si, že navrhneš informační manuál, jakým způsobem by měly postupovat kluby při přihlášce do ČAD. Bum, právě ovlivňuješ to, jak jednoduše se budou nové kluby stávat součástí ČAD.

Představ si, že začneš dělat sociální sítě. Grafiku, články, rozhovory, podcast, oslovování médií. Bem, právě ovlivňuješ to, jakým způsobem ČAD působí na okolní svět.

Představ si, že se staneš součástí disciplinární komise a komise rozhodčích. Prásk, najednou ovlivňuješ, jakou kulturu bude mít náš sport na hřišti.

A to nemluvím o vedení dětských týmů, školní lize, univerzitní lize a mnoha dalších možnostech, které připravujeme.

Výzva

Pokud Tě v životě něco baví a chceš pomáhat ostatním, ozvi se svým leadrům a přihlas se na Vizi 2022, která proběhne 30.9-2.10. (Nejdůležitější den je 1.10, kdy bude probíhat hlavní program). Určitě si tam najdeš činnost, která Tě bude bavit a která nám zároveň pomůže jako sportu. Příležitosti jsou velké a můžeš toho být součástí.

Ondřej Šmída
Místopředseda ČAD

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.